Region Aubrac to wysoki wulkaniczno-granitowy płaskowyż wznoszący się na wysokości ponad 1000 m n.p.m. położony w południowo-środkowej Francji w Oksytanii, jest miejscem o niezwykłym uroku, bogatej historii i wyjątkowej kulturze kulinarno-podróżniczej. To obszar otoczony przez pasma górskie i malownicze łąki, przez które płyną nieskazitelnie czyste strumienie, przyzywające obraz szkockich pastwisk, tyle że pośrodku Francji.
Pasterskie schronienia z Aubrac, znane również jako "burons", są tradycyjnymi chatami. Były wykorzystywane przez pasterzy do przechowywania żywności, narzędzi oraz jako schronienie przed trudnymi warunkami atmosferycznymi. Te charakterystyczne budowle są zazwyczaj wykonane z kamienia i drewna, idealnie komponując się z górskim krajobrazem krainy. Dziś wiele z tych tradycyjnych schronień zostało odrestaurowanych i przekształconych w miejsca noclegowe dla turystów, pozwalając im na doświadczenie autentycznej atmosfery i kultury pasterskiej Aubrac oraz w restauracje serwujące lokalną potrawę Aligot, o niej w dalszej części artykułu.
Samotne burony robią niesamowite wrażenie na tle nieskończonych łąk i skał.
Na pastwiskach Aubrac oprócz krów , można spotkać również konie, nam udało się uchwycić konia ardeńskiego podczas lotu dronem.
Jeszcze kilka ujęć z pastwisk Aubrac.
Region jest rajem dla miłośników przyrody, jeziora i górskie krajobrazy, które zapierają dech w piersiach, oferując piękne szlaki piesze a także dla miłośników 2 kółek. Rowery również elektryczne można wypożyczyć w Laguiole, urokliwej miejscowości słynącej z noży, niestety ceny tych rzemieślniczych wyrobów były dla nas nieosiągalne, można za to odwiedzić poświęcone im Muzeum.
Musée du Couteau de Laguiole
Adres: Zone Artisanale, route d’Aubrac, La Poujade, 12210 Laguiole, Francja
wt-sob 9:00-12:00, 14:00-18:00, bilet 3.50 euro
Parking znajduje się w centrum miasta zaraz obok pomnika Byka. Przed odwiedzeniem centrum, pierwsze kroki najlepiej skierować do kościoła św. Mateusza z którego rozciąga się wspaniały widok na miasto, z typowymi szarymi dachami z łupka na pierwszym planie i górami dookoła.
Aubrac to rasa bydła mięsnego pochodząca z francuskiego regionu Lévézou. Charakteryzuje się imponującym wyglądem i spokojnym usposobieniem. Mięso z aubrac jest cenione za doskonałą jakość i wyjątkowy smak. Rasa ta odgrywa ważną rolę w kulinariach regionu oraz jest symbolem tradycji i dziedzictwa. Trudne warunki klimatyczne i geograficzne, górskiego obszaru południowego Masywu Centralnego ukształtowały rasę . Krowy przystosowały się dzięki wyjątkowej odporności na mróz oraz wahania temperatury.
Niedaleko miejscowości Nasbinals, nie można nie odwiedzić wodospadu Deroc, łatwo do niego trafić wszędzie znajdują się drogowskazy, duży bezpłatny parking znajduje się zaraz przy drodze na przeciwko sklepu z pamiątkami. Dochodzi się do niego szutrową drogą, gdy się zbliżasz do krawędzi klifu (nie ma barierek trzeba uważać na dzieci), odsłania się imponujący wodospad o wysokości 30 m !!! Można się do niego dostać 2 ścieżkami po obu stronach, największa frajda zejść na dół do jaskini (zejściem po prawej). Idealny latem, aby się ochłodzić, są również śmiałkowie którzy zażywają lodowatych kąpieli, my zamoczyliśmy tylko nogi.
Widok z góry.
Najlepiej prezentuje się z poziomu jaskini ozdobionej bazaltowymi organami.
Z tego samego parkingu można dotrzeć również do jeziora Lac des Salhiens, nam nie starczyło czasu. Wodospad jak i jezioro położone są przy Route des Lacs, drodze jezior, załączam mapę z atrakcjami na trasie.
Étang de Bonnecombe, Les Salces do Nasbinals – Mapy Google
Souveyrols lake
My zaczęliśmy od śniadania i spaceru wokół stawu Bonnecombe, przyjemne miejsce by odpocząć na łonie natury są mostki i miejsca piknikowe.
Pliszka siwa.
Aligot - to klasyczne danie francuskie, które pochodzi z regionu Aubrac. To pyszne, kremowe puree ziemniaczane z dodatkiem Tome Fraiche, lekkim serem z mleka krowiego oraz crème fraîche, które rozpływa się w ustach i zachwyca niepowtarzalnym smakiem. Przygotowanie aligot to nie tylko kulinarne doświadczenie, lecz także podróż przez tradycyjne smaki francuskiej kuchni. W Gastrostrefie możecie znaleźć przepis.
W jakich buronach należy skosztować tradycyjnego aligotu?
Buron de Cap Combattut
Adres: Combatut, Marchastel, 48260 Route des lacs
Buron de Camejane
Adres: Sentier de Cammejane, 12470 Saint-Chély-d'Aubrac
Buron de Born
Adres: C48260 Marchastel, Francja
Co przywieźć:
Herbata Aubrac w rzeczywistości jest rośliną rosnącą w okolicy, Calamintha grandiflora. Znana od wieków z właściwości trawiennych i moczopędnych, ma lekko miętowo-korzenny zapach. Do kupienia w Nasbinals.
Noże z Laguiole z charakterystyczną pszczołą ceny od 85 euro w górę.
Sery: Laguiole AOP, La Tome fraîche de l’Aubrac, L’Écir de l’Aubrac.
Sprawdź nas:
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.