Blog podróżniczy | Enoturystyka, wina, przepisy, zwiedzanie z dzieckiem, podróże rowerowe
25 grudnia 2023

"Aligot: Smak Tradycji Aubrac"

Czym jest Aligot? Gęste, rozciągliwe, niewiarygodnie bogate w smaku danie z Aubrac, regionu wulkanicznego w południowo-środkowej Francji. Jeśli nigdy wcześniej nie widziałeś aligotu, wyobraź sobie doskonałe połączenie puree z ziemniaków z fondue, i będziesz mieć niesamowicie smaczne połączenie. Jeśli jest prawidłowo przyrządzany, powinien być wystarczająco elastyczny, aby rozciągnąć się od garnka do sufitu bez urywania.

Składniki:

  • 1 kg Ziemniaków
  • 400 g ser Tomme fraiche de l'Aubrac (my przywieźliśmy z Francji, ale można zastąpić Raclette lub Comté z dodatkiem tartej mozzarelli)
  • 250 g Crème fraiche (do kupienia np.  Allegro, można zastąpić kwaśną śmietaną)
  • 100 g Masła
  • 3 ząbki czosnku
 
Krok po Kroku:
 
  • Ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki.
  • Ser tomme pokrój w cienkie paski.
  • Gotuj ziemniaki we wrzącej posolonej wodzie przez 20 do 30 minut.
  • Pod koniec gotowania dodaj masło, a następnie rozgnieć ziemniaki, aby uzyskać puree. Można przepuścić przez sitko.
  • Dodaj crème fraiche i gotuj na małym ogniu, dodając ser i zmiażdżony czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
  • Przez co najmniej 15 minut na małym ogniu mieszaj Aligot dużą drewnianą łyżką, podnosząc ciasto, aż stanie się gładkie i nie będzie już przyklejać się do boków garnka.
 

Aligot można podawać z grillowaną białą kiełbasą lub duszonym mięsem.

Sprawdź nas:

Strona www stworzona w kreatorze WebWave.